Založ si blog

Lockdown a Vláda SR

Oficiálna správa! Vláda Slovenskej republiky sa jednomyseľne rozhodla, že zavedie dočasný Lockdown pre všetkých – neočkovaných, prekonaných, ale aj pre očkovaných a to na minimálne dva týždne. V kooperácií s Lockdownom sa vráti aj núdzový stav a z neho vyplývajúci zákaz vychádzania.

V nasledujúcom článku by som chcel ľuďom ozrejmiť či priblížiť prijaté opatrenia vlády SR a síce lockdown, núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania a na záver tohto článku vyjadriť svoj laický názor na aktuálnu pandemickú situáciu.

Vládne strany sa po konštruktívnom jednaní a diskusií s konzíliom odborníkov rozhodli, že opätovne zavedú lockdown, núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Je možné priblížiť, že lockdown ako taký má trvať minimálne dva týždne, pričom v hre je aj jeho možné predlžovanie závisiac od vývoja epidemiologickej situácie na Slovensku. Núdzový stav by mal podľa všeobecne dostupných informácií trvať 90 dní od 25.11.2021 do 22.2.2022, a zákaz vychádzania do 9. decembra tohto roku.

V súvislosti s núdzovým stavom možno priblížiť, že hoci koaličné politické strany Sloboda a Solidarita a Za ľudí požadovali, aby lockdown platil len pre neočkovaných a prekonaných, nakoniec sa vláda zhodla na tom, že lockdown je potrebný aj pre už zaočkovaných občanov Slovenska.

V kontexte zákazu vychádzania možno uviesť, že bude platiť od piatej hodiny ráno do jednej hodiny ráno. Vláda a predovšetkým Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky prijalo aj mnohé výnimky. Ide napríklad o nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode – potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivá pre zvieratká, pohonné hmoty a novinové stánky, ako aj nevyhnutné služby – okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy a STK, čistiarne, výdajne e-shopov, optiky a pod. Kľúčovú výnimku bude predstavovať aj cesta do zamestnania a cesta z práce domov s potvrdením od zamestnávateľa, pričom možno dodať, že vláda SR výrazne odporúča home office. Do skupiny výnimiek je možné priradiť aj cestu na očkovanie, testovanie či cestu do jaslí a škôl, pobyt v prírode v rámci okresu, cestu na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá, venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska. Výnimky taktiež platia v prípadoch zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu, pohrebu, sobáša a krstu.

Domnievam sa, že lockdown v podobe v akej ho predstavila vláda, resp. Ministerstvo zdravotníctva je len alibistickým nástrojom, pretože hoc sa vláda snaží plniť svoju úlohu  a svoje povinnosti, objektívne možno povedať, že zlyháva takisto ako tomu bolo pri druhej vlne pandémie Covidu-19. Podľa môjho názoru vláda už dávno mala nakúpiť množstvo experimentálnych liekov a nespoliehať sa len na očkovanie. Vzhľadom k tomu, že vláda stavila všetko svoje úsilie hlavne na očkovanie, akosi sa pozabudla venovať aj alternatívnym riešeniam, ktoré predstavuje aj nákup experimentálnych alebo inak vhodných liekov proti covidu-19.

Autor: Bc. Andrej Pupik

Univerzita: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Katedra politológie

Použité zdroje: https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/2045160_na-slovensku-plati-nudzovy-stav-aj-zakaz-vychadzania-s-niekolkymi-vynimkami-tu-je-ich-prehlad; https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/608192-co-potrebujete-vediet-z-najnovsich-vyhlasok/

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

andrejpupik

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1776x
Priemerná čítanosť článkov: 1776x

Autor blogu

Kategórie

Archív