Založ si blog

Lockdown a Vláda SR

Oficiálna správa! Vláda Slovenskej republiky sa jednomyseľne rozhodla, že zavedie dočasný Lockdown pre všetkých – neočkovaných, prekonaných, ale aj pre očkovaných a to na minimálne dva týždne. V kooperácií s Lockdownom sa vráti aj núdzový stav a z neho vyplývajúci zákaz vychádzania.

V nasledujúcom článku by som chcel ľuďom ozrejmiť či priblížiť prijaté opatrenia vlády SR a síce lockdown, núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania a na záver tohto článku vyjadriť svoj laický názor na aktuálnu pandemickú situáciu.

Vládne strany sa po konštruktívnom jednaní a diskusií s konzíliom odborníkov rozhodli, že opätovne zavedú lockdown, núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Je možné priblížiť, že lockdown ako taký má trvať minimálne dva týždne, pričom v hre je aj jeho možné predlžovanie závisiac od vývoja epidemiologickej situácie na Slovensku. Núdzový stav by mal podľa všeobecne dostupných informácií trvať 90 dní od 25.11.2021 do 22.2.2022, a zákaz vychádzania do 9. decembra tohto roku.

V súvislosti s núdzovým stavom možno priblížiť, že hoci koaličné politické strany Sloboda a Solidarita a Za ľudí požadovali, aby lockdown platil len pre neočkovaných a prekonaných, nakoniec sa vláda zhodla na tom, že lockdown je potrebný aj pre už zaočkovaných občanov Slovenska.

V kontexte zákazu vychádzania možno uviesť, že bude platiť od piatej hodiny ráno do jednej hodiny ráno. Vláda a predovšetkým Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky prijalo aj mnohé výnimky. Ide napríklad o nákup nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode – potraviny, lieky, drogéria, obuv, krmivá pre zvieratká, pohonné hmoty a novinové stánky, ako aj nevyhnutné služby – okienkový predaj gastroprevádzok, banky, poisťovne, autoservisy a STK, čistiarne, výdajne e-shopov, optiky a pod. Kľúčovú výnimku bude predstavovať aj cesta do zamestnania a cesta z práce domov s potvrdením od zamestnávateľa, pričom možno dodať, že vláda SR výrazne odporúča home office. Do skupiny výnimiek je možné priradiť aj cestu na očkovanie, testovanie či cestu do jaslí a škôl, pobyt v prírode v rámci okresu, cestu na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá, venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska. Výnimky taktiež platia v prípadoch zdravotnej starostlivosti a cesty na účel starostlivosti o blízku osobu, pohrebu, sobáša a krstu.

Domnievam sa, že lockdown v podobe v akej ho predstavila vláda, resp. Ministerstvo zdravotníctva je len alibistickým nástrojom, pretože hoc sa vláda snaží plniť svoju úlohu  a svoje povinnosti, objektívne možno povedať, že zlyháva takisto ako tomu bolo pri druhej vlne pandémie Covidu-19. Podľa môjho názoru vláda už dávno mala nakúpiť množstvo experimentálnych liekov a nespoliehať sa len na očkovanie. Vzhľadom k tomu, že vláda stavila všetko svoje úsilie hlavne na očkovanie, akosi sa pozabudla venovať aj alternatívnym riešeniam, ktoré predstavuje aj nákup experimentálnych alebo inak vhodných liekov proti covidu-19.

Autor: Bc. Andrej Pupik

Univerzita: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Katedra politológie

Použité zdroje: https://www.tvnoviny.sk/koronavirus/2045160_na-slovensku-plati-nudzovy-stav-aj-zakaz-vychadzania-s-niekolkymi-vynimkami-tu-je-ich-prehlad; https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/608192-co-potrebujete-vediet-z-najnovsich-vyhlasok/

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie, vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Erik Kaliňák

Po atentáte na Fica čelia vyhrážkam koaliční poslanci aj minister. Viacerí majú sprísnený režim

18.05.2024 06:00

Vyhrážky smerovali aj na iných poslancov a ministrov.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj: Absurdné, západ sa bojí porážky Ruska, ale nechce ani, aby prehrala Ukrajina

18.05.2024 06:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

andrejpupik

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1693x
Priemerná čítanosť článkov: 1693x

Autor blogu

Kategórie

Archív